​​​​​​​

​​​FIETS MEE IN HET SPOOR 
​​​​​​​VAN DE ROMEINEN 

Hollandse Limes Classic - 17 juni
Op zaterdag 17 juni vindt de vierde editie van de Hollandse Limes Classic plaats in Zwammerdam. Een uniek evenement dat in het teken staat van de Neder-Germaanse Limes, dat sinds 2021 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Ga mee terug in de tijd van de Romeinen en beleef onze bijzondere historie op de fiets of vanaf het water.

Fietstocht
Fiets tijdens de Hollandse Limes Classic langs de grens van het voormalige Romeinse rijk en langs de meest bijzondere vindplaatsen uit onze geschiedenis. Ontdek tijdens een mooie fietstocht van 25, 50 of 100 kilometer wat er over is van de reusachtige forten en maak onderweg leuke tussenstops bij Romeinse vondsten van bijna 2000 jaar oud. De Hollandse Limes Classic is een dag vol plezier, (ontdekken,) bewegen en beleven!

Vaartocht
Dit jaar is er voor het eerst de unieke mogelijkheid om de Limes vanaf het water te ontdekken tijdens een boottocht! Gedurende de vaart word je door een verteller meer geleerd over de Romeinse waterwegen en waarom die zo belangrijker waren. De tocht duurt 45 minuten, dus stap aan boord en laat je meevoeren over de oude handelsroutes!

Programma
08:15 - Aanmeldbalie open
09:00 - 16:30 - Workshops Romeinse kunstvormen
09:00 - Startschot 100 km
11:00 - Startschot 50 km
12:00 - Startschot 25 km
Vanaf 13:00 - Feestelijke finish
15:00 - Eerste afvaart vaartocht
16:00 - Tweede afvaart vaartocht
17:00 - Einde evenement

Workshops Romeinse kunstvormen
De gehele dag wordt er ieder uur een workshop gegeven waarbij jij de archeologen mee kan helpen met het onderzoek. Want de vondsten uit de oude opgravingen van de Romeinse vicus van Zwammerdam liggen op tafel! Hoe onderzoek je Romeins aardewerk van 2000 jaar oud? En hoe kun je aardewerk tekenen? Welke dieren liepen er rond in die tijd? Dat kun je allemaal te weten komen!

Doe mee met de Romeinse vicus-Bingo en de speurtocht door het Romeinse fort en de vicus en misschien win je wel een leuke prijs. Met de TimeTravel App eis je virtueel terug in de tijd en zie je zoals het er bijna 2000 jaar geleden uit moet hebben gezien.

In de vicus worden allerlei ambachten uitgevoerd en die kun je nu ook doen. Zoals weven en stempels maken.

Feestelijke afsluiting
Na de tocht word je uiteraard feestelijk door ons ontvangen op het start/finishterrein. Onder luid gejuich krijg je van ons een medaille omgehangen en kun je de stramme benen strekken. DJ's hebben ondertussen de lekkerste zomerhitjes opgezet om nog even goed te genieten van het zonnetje. Er staat daarnaast een koud Limesbiertje voor jullie klaar. De BBQ staat ook aan, hier kunnen diverse snacks zoals een (vega)burger en een slaatje gekocht worden.

Aanmelden
Heb je je aangemeld maar na de bevestigingspagina geen ticket ontvangen? Dat klopt! Bij de aanmeldbalie op het start/finishterrein hoef je enkel je naam te noemen en zullen wij je je aanmeldbewijs in de vorm van een polsbandje, zadelpensticker en routeboekje overhandigen! Mocht je een shirtje besteld hebben, zul je die ook hier krijgen.

Stichting Promotie Hollandse Limes
Door deel te nemen aan de Hollandse Limes Classic steun je tegelijkertijd de realisatie van de bouw van diverse Limes-projecten waaronder de bouw van de Zwammerdam 6 door Arie Kort. Daarnaast steunt de stichting de opgraving bij Hazerswoude waar al meerdere unieke vondsten zijn gedaan. Tijdens de Hollandse Limes Classic fiets je hier ook nog eens langs!


​​​​​​​De Hollandse Limes Classic is de perfecte combinatie
van sportief bezig zijn én een historisch dagje uit!

Ben je benieuwd naar de editie van vorig jaar? Bekijk dan hier de aftermovie van de Hollandse Limes Classic 2022: