FAQ

Dwars door Nederland liep tweeduizend jaar geleden, langs de Rijn, de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk: de Limes. De Romeinen bouwden er wachtposten, forten en legerplaatsen. Ook legden zij wegen, kanalen en havens aan, voor het overbrengen van mensen, goederen en bouwmaterialen. In het grensgebied ontstonden dorpen waar ambachtslieden, handelaren en de gezinnen van de soldaten woonden. De resten van onder andere wachttorens en forten zijn in de bodem bewaard gebleven. Samen vormen zij het grootste archeologische monument van Nederland, de Neder-Germaanse Limes, die in juli 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed kreeg.

Hollandse Limes was de noordelijke grens van het Romeinse Rijk.

Hollandse Limes is ruim 180 kilometer lang, van Katwijk tot Nijmegen.

Romeinen leefde een kleine 2000 jaar geleden (vanaf 50 n.Chr) in Nederland.

Alphen aan den Rijn: Wereldstad aan de Limes

Binnen de huidige gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn stonden zo’n 2000 jaar geleden twee Romeinse grensforten: Albaniana, op de plek waar nu het Rijnplein ligt en Nigrum Pullum in Zwammerdam. Beide forten maakten deel uit van de verdedigingslinie ‘de Limes’, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het is het grootste archeologische monument van ons land.

Zwammerdamschepen

De zes wereldberoemde Zwammerdamschepen zijn zo’n 50 jaar geleden ontdekt op het terrein van het huidige Ipse de Bruggen. Voor het Romeinse leger was de Rijn een belangrijke verbinding tussen het vasteland en Britannia. In het Limes-bezoekerscentrum NIGRVM PULLVM, dat mede gerund wordt door cliënten van Ipse de Bruggen, staat een expositie over het Romeinse fort en de ontdekking van de schepen. In 2017 is de restauratie begonnen van Zwammerdam 1 t/m 6 en de stuurriem. Alle Zwammerdamschepen samen vormen straks de collectie voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

De Zwammerdamkano 5 is op dit moment al te bewonderen in Museumpark Archeon.

NIGRVM PULLVM is tijdens de Hollandse Limes Classic speciaal geopend voor deelnemers.

In 2022 hoopt het Nationaal Scheepvaart Museum haar deuren te openen.

Bijzondere vondsten langs de Hollandse Limes

Langs de Hollandse Limes zijn nog meer bijzondere vondsten gedaan. Veel van deze vondsten zijn nog steeds te bewonderen, bijvoorbeeld bij Archeologisch Park Matilo, de Brittenburg in Katwijk en het DOMunder Museum in Utrecht. De routes passeren deze verschillende bijzondere plekken en daar kun je dan een kijkje nemen.

Enthousiast geworden over onze bijzondere geschiedenis? Fiets dan mee met de Hollandse Limes Classic. Een fietstocht vol historie. Fiets dan mee met de Hollandse Limes Classic. Leer meer over de bijzondere geschiedenis van Nederland. De unieke routes met stops zijn alleen beschikbaar op zaterdag 3 september, schrijf je dus direct in via onderstaande button in en fiets mee! De opbrengst va het evenement gaat naar de realisatie van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum in Archeon.