Schrijf je nu in! »

De inschrijving is gestart!

Schrijf je nu in! »

Over Limes

FIETS CORONAPROOF MEE IN HET SPOOR VAN DE ROMEINEN

De Limes Classic is een fietstocht langs de grens van het voormalige Romeinse Rijk tussen Alphen aan den Rijn en Katwijk. Organisatiepartner Ipse de Bruggen stelt op 10 juli speciaal voor de Hollandse Limes Classic haar deuren open om het castellum NIGRVM PVLLVM te bekijken. Tevens zijn op het terrein van Ipse de Bruggen de wereldberoemde Zwammerschepen gevonden. NIGRVM PVLLVM heeft een bijzondere tentoonstelling ingericht met vondsten uit die tijd. Tijdens de Hollandse Limes Classic biedt Ipse de Bruggen deelnemers aan om deze unieke tentoonstelling te bekijken en is er de mogelijkheid om een Romeins bakje koffie te drinken. Dit wordt volledig verzorgd door de cliënten van Ipse de Bruggen.

Wat is de Romeinse Limes?

De Romeinse Limes is de vroegere grens van het Romeinse Rijk. In Nederland volgt deze grens de loop van de Rijn, van Katwijk aan Zee, via Utrecht tot aan de Duitse grens bij Herwen.  Langs deze riviergrens bouwden de Romeinen 2000 jaar geleden forten (Castella) en wachttorens. Ook legden ze wegen, kanalen en havens aan. Hiermee brachten de Romeinen techniek en innovatie naar de lage landen.

De Romeinse grensbeveiliging diende als verdediging, maar was niet zozeer bedoeld voor het afwenden van grote aanvallen. De grens was veel meer gericht op het snel overbrengen van berichten. Bovendien was de Romeinse Limes ook vooral de begrenzing van het Romeinse economische gebied. Aan de grens werd handelgedreven tussen de verschillende volken uit het Europa van die tijd. Het was daardoor een plek waar verschillende culturen elkaar ontmoetten, integreerden en kennis en gewoonten uitwisselden.