DE GESCHIEDENIS VAN DE HOLLANDSE LIMES
Dwars door Nederland liep tweeduizend jaar geleden, langs de Rijn, de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk: de Limes. De Romeinen bouwden er wachtposten, forten en legerplaatsen. Ook legden zij wegen, kanalen en havens aan, voor het overbrengen van mensen, goederen en bouwmaterialen. In het grensgebied ontstonden dorpen waar ambachtslieden, handelaren en de gezinnen van de soldaten woonden. De resten van onder andere wachttorens en forten zijn in de bodem bewaard gebleven. Samen vormen zij het grootste archeologische monument van Nederland, de Neder-Germaanse Limes, die in juli 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed kreeg.
De Romeinen leefden een kleine 2000 jaar geleden (vanaf 50 n.Chr) in Nederland
De Hollandse Limes vormde de grens van het Romeinse rijk
De Hollandse Limes vormde de grens van het Romeinse rijk
Alphen aan den Rijn: Wereldstad aan de Limes
Binnen de huidige gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn stonden zo’n 2000 jaar geleden twee Romeinse grensforten: Albaniana, op de plek waar nu het Rijnplein ligt en Nigrum Pullum in Zwammerdam. Beide forten maakten deel uit van de verdedigingslinie ‘de Limes’, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het is het grootste archeologische monument van ons land.
Maak zelf een historische fietstocht over de Limes
Ben je enthousiast geworden over onze bijzondere geschiedenis en wil je de bijzonder vondsten met eigen ogen aanschouwen? Fiets dan op zaterdag 21 september mee met de Hollandse Limes Classic. Door deel te nemen steun je tegelijkertijd de realisatie van de bouw van diverse Limes-projecten, waaronder de bouw van van een romeinse strijdwagen en het project Roman Pottery Old/new.
De unieke routes met bijzondere stops zijn alleen beschikbaar tijdens de Hollandse Limes Classic op zaterdag 17 juni. Schrijf je daarom nu in en beleef een historische dag op de fiets!