​​​​​​​​​​​​​​DE GESCHIEDENIS VAN DE HOLLANDSE LIMES

Dwars door Nederland liep tweeduizend jaar geleden, langs de Rijn, de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk: de Limes. De Romeinen bouwden er wachtposten, forten en legerplaatsen. Ook legden zij wegen, kanalen en havens aan, voor het overbrengen van mensen, goederen en bouwmaterialen. In het grensgebied ontstonden dorpen waar ambachtslieden, handelaren en de gezinnen van de soldaten woonden. De resten van onder andere wachttorens en forten zijn in de bodem bewaard gebleven. Samen vormen zij het grootste archeologische monument van Nederland, de Neder-Germaanse Limes, die in juli 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed kreeg.

Alphen aan den Rijn: Wereldstad aan de Limes
Binnen de huidige gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn stonden zo’n 2000 jaar geleden twee Romeinse grensforten: Albaniana, op de plek waar nu het Rijnplein ligt en Nigrum Pullum in Zwammerdam. Beide forten maakten deel uit van de verdedigingslinie ‘de Limes’, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het is het grootste archeologische monument van ons land.

Zwammerdamschepen
De zes wereldberoemde Zwammerdamschepen zijn zo’n 50 jaar geleden ontdekt op het terrein van het huidige Ipse de Bruggen. Voor het Romeinse leger was de Rijn een belangrijke verbinding tussen het vasteland en Britannia. In het Limes-bezoekerscentrum NIGRVM PULLVM, dat mede gerund wordt door cliënten van Ipse de Bruggen, staat een expositie over het Romeinse fort en de ontdekking van de schepen. In 2017 is de restauratie begonnen van Zwammerdam 1 t/m 6 en de stuurriem. Alle Zwammerdamschepen samen vormen straks de collectie voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

Maak zelf een historische fietstocht over de Limes
Ben je enthousiast geworden over onze bijzondere geschiedenis en wil je de bijzonder vondsten met eigen ogen aanschouwen? Fiets dan op zaterdag 17 juni mee met de Hollandse Limes Classic. Door deel te nemen steun je tegelijkertijd de realisatie van de bouw van diverse Limes-projecten, waaronder de bouw van de Zwammerdam 6 door Arie Kort. 

De unieke routes met bijzondere stops zijn alleen beschikbaar tijdens de Hollandse Limes Classic op zaterdag 17 juni. Schrijf je daarom nu in en beleef een historische dag op de fiets! 

Gegarandeerd een bijzondere belevenis geheel in Romeinse stijl!